Voldoet jouw boekhouder of accountant nog aan jouw wensen?
Veel ondernemers blijven bij hun boekhouder of accountant omdat ze er al jaren zitten. Het gekke is dat er desondanks veel wordt geklaagd en er ontevredenheid heerst.
Hoe komt het dan dat er toch niet snel wordt overgestapt naar een andere boekhouder of accountant? Is de verwachting misschien dat de dienstverlening bij een ander toch niet veel beter zal zijn? De laatste jaren is er echter juist veel meer onderscheid in dienstverlening. Door maatwerk, cloudoplossingen en klantgerichte dienstverlening.
Voor jouw onderneming wil je toch alleen maar het allerbeste! Is een overstap naar een andere boekhouder of accountant misschien lastig? Hoe kies je een nieuwe en wanneer stap je over?
Accountant of boekhouder
De eerste vraag die van belang is: heb ik een accountant nodig of kan ik volstaan met een boekhouder of administratiekantoor? Bij een eenmanszaak of VOF is een accountant nooit verplicht. Bij een BV hangt het af van de bedrijfsgrootte. Er zijn drie criteria:
- activa > 6 mln
- netto-omzet > 12 mln
- gemiddeld aantal werknemers > 50
Pas als jouw onderneming aan twee van deze drie criteria voldoet, geldt er een wettelijk verplichte accountantsverklaring. In alle andere gevallen kun je dus volstaan met een boekhouder of administratiekantoor.
Over het algemeen geldt dat een accountant meer expertise heeft dan een boekhouder. Dit vertaalt zich echter meestal ook in een hoger tarief. Bovendien zijn er ook genoeg boekhouders en administratiekantoren die qua kennis en ervaring niet onderdoen voor een accountant.
Een nieuwe boekhouder of accountant kiezen
Bedenk wat jij belangrijk vindt aan een boekhouder of accountant. Hierbij spelen uiteraard vertrouwen en een goede naam een rol. Selecteer een paar kandidaten en ga een kennismakingsgesprek aan. Denk daarbij aan de volgende punten:
- Bespreek welke informatiebehoefte jij hebt.
- Is er een online systeem beschikbaar zodat je 24/7 inzicht hebt en facturen en kassabonnetjes gemakkelijk digitaal kunt aanleveren?
- Kun je eventueel een deel van de boekhouding zelf doen? Is er maatwerk mogelijk?
- Wat kost het en wat krijg je ervoor?
- Is er bereidheid tot uitleg of worden de jaarstukken slechts met een begeleidend briefje opgestuurd?
Ten eerste moet je het gevoel hebben dat jouw administratie in goede handen is bij een nieuwe accountant of boekhouder. Dat de prijs duidelijk is en er geen onverwachte kosten meer bijkomen. En dat het een goede sparringpartner is om vragen of problemen mee te kunnen bespreken.
Vraag en vergelijk meerdere offertes. Neem de tijd om een zorgvuldige afweging te maken, zodat je voor de komende jaren met elkaar kunt samenwerken.
Wanneer overstappen
Je kunt het beste met ingang van een nieuw boekjaar overstappen. Het handigst is namelijk om een heel boekjaar in één boekhoudsysteem te hebben. Dat is het meest efficiënt voor het inzicht in de cijfers, voor de jaarafsluiting en de belastingaangifte. Aan het einde van een boekjaar is dus de perfecte tijd om je te oriënteren op een nieuwe boekhouder of accountant. Als er gedurende het boekjaar een acuut probleem is, wacht niet tot het einde van het jaar, maar kom meteen in actie.
Overweeg je om over te stappen? BY Control bespreekt graag de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact met ons op om een afspraak te maken.